dijous, 6 de febrer del 2014

Trist Procés de participació proposat per l’Ajuntament


Tornem a “recargolar el rínxol” i a aconseguir allò que sembla més absurd, sense que això ens hagi de causar cap conflicte perquè ja som capaços d’admetre-ho tot, o com a mínim de trobar arguments per justificar-ho tot.

Estem fent un Procés Participatiu sense participació. O el que és pitjor, un procés participatiu per elaborar una ordenança de participació, en el que no hi ha participació. És més, de les primeres coses que van dir els representants de l’ajuntament a la sessió de presentació del mateix, és que estaven sorpresos que hi hagués tanta gent i que no s’ho esperaven.

És clar, després de veure el poc interès mostrat per part dels polítics en escoltar la ciutadania, i plasmar en la normativa el seu interès per participar i poder decidir realment; després de veure que, malgrat interesar-se per participar, en realitat l’únic que interessa als polítics que ens governen és fer una normativa, al marge del que passi després, és lògic que a la segona sessió, la caiguda de presencia ciutadana va ser impressionant.

La ciutadania sap el que vol i no es tan fàcil d’enganyar, especialment quan qui havia anat amb interès a la convocatòria, eren persones que pertanyien a entitats cíviques del nostre municipi, ja fos representant la seva entitat o de forma personal.

Des de l’Altraveu hem defensat, defensem i defensarem sempre la participació ciutadana com a únic mitjà d’aconseguir l’adequat funcionament de les nostres institucions públiques, i vam ser dels interessats en el tema que van assistir a la sessió de presentació, però que, com molts d’altres assistents, vam veure molt clar que no tenia sentit continuar participant en un treball en el que els propis promotors no tenien cap interès, especialment tractant-se del tema que es tracta.

Al punt d’arribar a la darrera sessió, la participació no ha arribat a la desena de persones, comptant fins i tot els representants i tècnics de l’ajuntament. Malgrat tot, els polítics que ens governen estan massa acostumats a prescindir de la ciutadania i continuen el seu procés participatiu encara que sigui sense participació. El cas és tenir una normativa per justificar-se i, si cal, culpar la mateixa ciutadania, una vegada més, de la manca de participació: No serà directament que als polítics no els interessa, sense cap mena d’arguments ni excuses ???

Enllaç web Ajuntament Castellar: Revisió de l'Ordenança de Participació Ciutadana

Articles de l'Altraveu sobre Participació Ciutadana:
La participació ciutadana, una eina o un pur tràmit ?
Revoltant les consciències
Elogi a la Complexitat
Marxem del Consell de Comunicació
Tots els articles publicats sobre el tema