dilluns, 13 de gener del 2014

730 contenidors nous i llampants


La gestió de les deixalles que generem, és una de les despeses importants que paguem els ciutadans (1.760.000€ a Castellar). Aquesta despesa és gestionada per empreses privades en règim de concessió.

Ara, que s’ha hagut de renovar la concessió d’aquesta gestió, hi havia la possibilitat de plantejar-se si el model de gestió de les deixalles que tenim és el més adequat, i que la ciutadania pogués opinar sobre aquest aspecte. Malauradament no ha estat així, el govern del PSC ha decidit que els propers 10 anys la concessió anirà a càrrec de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas SA. El canvi d’empresa concessionària no suposa cap canvi substancial en el model de gestió dels residus, però implica renovar tots els contenidors doncs la mecànica de la recollida és diferent.

En el darrer ple municipal l’Altraveu va proposar d’aplicar la pròrroga d’un any, que permetia l’actual contracte, per poder discutir els canvis a introduir per millorar el model actual, però el PSC i la seva majoria han decidit que no cal escoltar ningú més.

L’Altraveu aposta pel model porta a porta, doncs diferents experiències demostren que amb aquest model s’aconsegueix una millor qualitat del material reciclat. Això també incideix en una millora dels ingressos municipals, ja que les plantes de reciclatge paguen millor la tona de deixalles per que està més neta. A més, el cost de la recollida porta a porta és lleugerament inferior i per tant permet reduir la despesa i també l’import que paguen els ciutadans per aquest servei. Fins ara hi havia el tòpic que això només era possible en municipis de menys de 20.000 habitants, però a Blanes (39.000 habitants), Bruseles (144.000 habitants) o Milà (1milió d’habitants) ja el tenen implantat i a Catalunya ja s’està pensant en municipis com Vic (40.000 habitants), Hospitalet o Badalona (més de 200.000 habitants).

Resumint, la recollida porta a porta és més econòmica, permet un millor reciclatge i és més respectuosa amb el medi ambient, però la prepotència que genera la majoria absoluta fa que l’equip de govern del PSC decideixi, sense estudiar alternatives, que a Castellar del Vallès hem de seguir pagant més per un model de recollida deixalles obsolet. Això si, tal com diu l’Actual en portada i amb lletres ben grosses, al carrer tindrem uns contenidors nous i llampants, com si això fos el més important.

Fonts:


1 comentari:

Anònim ha dit...

Quan costa a cada castellarenc, canviar els contenidors? Perquè suposo que el cost va incluit en el total que es paga a l'empresa concesionària. Potser no estigui desglosat, ja que el preu que d´0na l'empresa ja ho inclou, peró, ho podrieu demanar? Jo, em podria negar a pagar aquest sobrecost? Quina necesitat hi ha de canviar els contenidors per adaptarlos a una altra empresa? Espero resposta. Gràcies