dijous, 21 de febrer del 2013

I contra la corrupció, què?

Durant aquests últims mesos s'han fet públics a Catalunya i a l’Estat espanyol diferents casos de presumpta corrupció que impliquen a polítics d’un gran ventall de partits polítics i càrrecs públics de tots els estaments: Ajuntaments, Generalitat i Govern central. Des de L’Altraveu per Castellar i les Candidatures Alternatives del Vallès condemnem enèrgicament qualsevol tipus de corrupció.

Un dels fets pels quals han anat creixent candidatures com la nostra és per la creença que recull la frase “tota política que no fem nosaltres serà feta contra nosaltres”, de Joan Fuster. 

És per això que la implicació, l’esperit crític i la participació de tots és fonamental per fugir del clientelisme de l’acció política actual. Combatre la corrupció no pot ser una qüestió que deleguem a la institució, també depèn de la ciutadania. A L’Altraveu, des dels nostres inicis hem funcionat amb mecanismes per evitar l’enriquiment individual a través del bé comú. Un d’ells ha estat la transparència de caire organitzatiu i per això sempre ens hem organitzat en assemblees obertes on tothom pot venir a participar, treballar i opinar sobre les qüestions que afecten el poble. També hem limitat el període dels nostres regidors ja que no creiem en la professionalització de la política, hem abocat el sou que reben els regidors a projectes socials (com Cal Gorina i altres entitats del poble) i hem publicat anualment els nostres comptes al nostre web (actualment som l’única força política de l’ajuntament que els publica). Aquest valors els hem reivindicat també al consistori, aportant propostes a favor de la transparència i la participació de la ciutadania. Val a dir que no sempre s’ha tingut en compte la total obertura de la institució al poble.

En definitiva, pensem que contra la corrupció no només cal discurs sinó també coherència en les maneres de fer. Des de les Candidatures Alternatives del Vallès considerem que uns fets tant greus com els que estan apareixent els últims dies, justifiquen plenament que els càrrecs electes, els càrrecs de confiança i els funcionaris que resultin imputats siguin separats dels seus càrrecs en el govern i l’administració, en pro de reparar mínimament la credibilitat ciutadana respecte a les institucions públiques.