divendres, 22 de juny del 2012

L'entrevista a L'Altraveu, amb l'Elisenda Alamany


1. Defineixi breument com ha estat aquest primer any de mandat.
Ha estat marcat per les accions propositives que han fet que L’A sigui l’opció de l’oposició més activa. Davant d’un atac tan clar als drets socials que havíem conquerit durant tots aquests anys, a nivell d’oposició L’A ha estat l’única força que ha sabut llegir el context i que ha fet propostes com fer front als desnonaments, donar suport a la mobilització al carrer per reivindicar els drets sanitaris, apostes també en fiscalitat justa que no hi eren en el municipi, com l’ajut a famílies monoparentals o l’ajut en el lloguer i una penalització dels habitatges buits, encara no aprovada, però que nosaltres pensem que hem de seguir proposant perquè no podem permetre que a Castellar hi hagi 827 habitatges buits.

2. Com valora la tasca de l’equip de govern/oposició?
Estem parlant d’un equip de govern que té majoria absoluta. A nosaltres ens hagués agradat un diàleg directe. El deure de l’oposició no ha de ser només fiscalitzar el govern, sinó contribuir que millori la seva acció. Pensem que la voluntat de consens s’ha trencat per part del govern. És obvi que poden treballar més tranquils amb majoria absoluta, però crec que en democràcia, la pluralitat és una de les coses que s’han de tenir més en compte.

3. Com valora el pla d’ajust?
Suposa el 30% del pressupost d’aquest any. No és només el pla d’ajust, el pressupost de Castellar estarà marcat per sempre per unes infraestructures que s’han fet al llarg dels anys: la plaça Major, el polígon de Can Bages. Això sembla la cantarella de L’Altraveu, però cada any ho haurem de repetir perquè és un forat negre que l’Ajuntament té. Però a banda del pla d’ajust, el que demanem són polítiques valentes des del minut zero. Som en el moment de repensar les polítiques municipals. Això vol dir que també s’ha de racionalitzar, que no vol dir retallar.

4. Quines polítiques ha volgut promoure aquest any el seu grup municipal?
Ja hi ha famílies monoparentals que s’han beneficiat d’ajudes promogudes per L’A. El Pla d’Inclusió Social també es va aprovar, la taula d’emergència social també està funcionant. Crec que propostes com aquestes són l’horitzó que té marcat L’Altraveu.

5. En el context actual de retallades, com es pot millorar l’atenció a les persones necessitades?
L’administració hauria de mirar com generar llocs de treball, i en això crec que tenim un deute pendent. Podem reiventar sectors que ara estan en perill de desaparició, com l’agricultura. Però que en alguns casos -com ja passa a Grècia- poden ser de subsistència. Caldria fer un cens de terres per conrear, que ja teníem contemplat en el nostre programa i cercar fórmules per tal de formar a qui estgui interessat a treballar-les. A més, també creiem que en lloc d’externalitzar caldria intentar recuperar aquests serveis externatilitzats i que l’Ajuntament pugués generar ocupació. Municipalitzar serveis és un discurs fàcil d’atacar, però sectors petits, com la neteja viària o d’edificis, sí que podrien afrontar-se des de l'Ajuntament. Mancomunar serveis és una altra de les apostes que veiem amb bons ulls.

6. El principal problema que pateix la vila?
El principal problema que té la vila és un perfil de classe mitjana que podria córrer el risc de caure en l’exclusió social i molt lligat a un perfil d’habitatge. El problemes d’habitatge, de rebuts d'aigua,d'electricitat, són ara les demandes més sol·licitades en els serveis socials. És obvi que el problema que té un ciutadà, també el té l'administració.

7. El fet més positiu d’aquest primer any de mandat?
En matèria d’inclusió social, les propostes que s’han fet des de L’A, s’ha votat a favor amb unanimitat; és positiu que els polítics es posin d’acord. Però també és positiva la mobilització social que s’ha viscut en els darrers temps en els carrers de Castellar en matèria sanitària i educativa.

Entrevista feta als estudis de Ràdio Castellar i publicada a www.lactual.cat