dijous, 2 de febrer del 2012

El Ple, quin espai de debat?

Xavier Bella i Elisenda Alamany, regidors de l'Altraveu per Castellar
Aquells que participem del ple com a regidors/res de L’Altraveu i els que segueixen en directe o a través de Ràdio Castellar (àudio disponible a www.lactual.cat) aquest espai de debat municipal, volem reivindicar el paper municipalista que han de tenir les sessions plenàries.
 
El Ple municipal és l’òrgan on es prenen les principals decisions del municipi i és l’espai d’escenificació dels acords i de les posicions dels grups municipals. És veritat que també és un espai en el que s’han de debatre qüestions de caràcter general quan afecten directament al poble, però sorprèn que aquestes qüestions siguin protagonistes de les sessions plenàries. Sobretot perquè evidencien la instrumentalització del poble per a lluites i retrets partidistes de caràcter supramunicipal. Així en aquest darrer ple, vam voler fer aquesta denúncia ja que lluny d’articular propostes sobre el pacte fiscal, sobre la publicitat del deute que ha contret la Generalitat amb Castellar (quan no s’aplica aquesta coherència amb la transparència des de l’equip de govern) el que hauríem de fer és treballar seriosament per un bon finançament local, sigui quin sigui el color de l’administració de la Generalitat i l’Estat. Perquè mentre que fem discursos canviants dependent d’això seguirem tenint precarietat en les polítiques locals. Així doncs, per una banda, vam argumentar les nostres abstencions al pacte fiscal i a la bonificació de l’IBI, ja que creiem que primer hem de centrar-nos en propostes de cara als pressupostos i les ordenances municipals sense evadir les nostres responsabilitats; i en aquest sentit les exempcions de l’IBI i de les famílies monoparentals, entre d’altres, van ser incloses per L‘Altraveu en el seu moment. Per altra banda, davant la proposta del PP per donar suport a les polítiques engegades pel nou govern central de l’Estat vam votar en contra perquè no es pot estar d’acord amb unes polítiques que agredeixen les classes populars i els serveis públics.
A banda del contingut, creiem que els càrrecs públics també tenen l’obligació de tractar seriosament i amb rigor les seves intervencions, ja que som responsables de mantenir, com a mínim, la dignitat d’un espai, que per a nosaltres, és important. No oblidem que a Castellar, els càrrecs electes també som els garants de les llibertats democràtiques i hauríem d’actuar com a tals.