dijous, 16 de febrer del 2012

El món serà sostenible o no serà

 "El món serà sostenible o no serà" sentenciava Marcel Coderch el passat 18 de març en una conferència organitzada per l’Altraveu sobre economia i energia. Explicava que la crisi era quelcom més que econòmica, era també nuclear i energètica i afectava directament a la salut publica.
Aquest darrer any, amb el creixement de la crisi econòmica ha crescut també l’ambiental. El govern de l’estat espanyol planeja ajornar l’imminent tancament de la central nuclear de Garoña fins al 2019, segueix subvencionant el carbó espanyol, paga primes astronòmiques a les empreses de gas per disponibilitat. I per altra banda, a cop de Reial Decret treu les primes a les noves instal·lacions de Règim Especial (renovables, cogeneració i residus).
En un model de lliure mercat com és el de la generació elèctrica, les primes (que no subvencions) han estat i segueixen sent necessàries per afavorir la inversió privada a instal·lacions que generen electricitat d’una forma més sostenible per davant de l’energia provinent de la crema de combustibles fòssils. La moratòria sobre les renovables aprovada pel PP amb l’ajuda de CiU implicarà una major dependència de recursos fòssils d’importació. Uns recursos cada cop més escassos i cars que van íntimament associats a les conjuntures geopolítiques del moment. Aquesta moratòria implicarà també una menor autonomia energètica, i suposa la condemna a mort d’un dels pocs sectors que han generat i mantingut llocs de treball, industria pròpia, augment del PIB i l’I+D. La caiguda d’un espai on érem fins ara una referència mundial. Castellar també es troba afectat per aquesta moratòria. Això afecta a nivell individual a tota aquella gent que ha apostat pel sector de les renovables a nivell municipal i també al projecte de cobertes municipals on s'havien d'instal·lar plaques fotovoltaiques que no es podran acollir al Regim Especial i faran inviable la seva instal·lació en el regim de lloguer plantejat. 
Si esteu interessats en la complexitat i la magnitud de la crisi del model energètic, us convidem a participar del cicle de xerrades a Cal Gorina que comença avui divendres a les 19h on participaran els especialistes Carles Riba i Sebastià Ruiz. Un espai de debat sobre els canvis necessaris en els models energètics, econòmics i socials per aconseguir que aquest món pugui seguir essent.