dijous, 2 de juny del 2011

Parlaments de l'Altraveu al darrer ple del mandat 2007-2011


Martí Llobet

Els regidors de L'Altraveu acabem avui el nostre mandat. És un punt i seguit perquè altres regidors agafaran el nostre relleu, com nosaltres ho vàrem fer de L'Elisenda i el Xavi, i ells de la Gemma i el Francesc. Quatre anys de política institucional on hem provat de demostrar que una altra manera de fer política és possible, urgent i necessària. No estem segurs d'haver-ho aconseguit del tot, però sí convençuts que amb la tossuderia de provar-ho, hem obert una porta pels marges que segur que d'aquí a no gaire temps serà de centralitat. Segurament la política del futur serà més com l'intuïm nosaltres que com s'aferren a defensar- la els que ja van a contrapeu. No hi ha retorn. La política serà més participativa, més social i més ecològica.
L'altre dia, un regidor socialista, amb l'alegria de qui se sap guanyador i amb la condescendència que dóna un mandat avalat per un resultat inapel·lable, em deia que el discurs de L'Altraveu està molt bé, que ell el subscriuria en un 95%, però que la política real és una altra cosa, que el bonisme -quin adjectiu tan contradictori en política, perquè l'antagònic és el malisme - no va enlloc; en definitiva, que nosaltres som del món de les idees. Però és que pot haver-hi política sense idees? Sense voler-ho ens va fer el millor dels elogis; certament fugim d'una visió tecnocràtica i asèptica de la política. De la renúncia no en volem fer virtut. I de ben segur que ens hem equivocat, segurament més per pragmàtics que per utòpics, però hem intentat honestament apropar allò que pensem amb allò que defensem aquí. I per fer-ho, per apropar el nostre món de les idees a la pràctica, hem portat més de 20 mocions al Ple i molts més suggeriments i preguntes. Això només en aquestes quatre parets, perquè a fora hem intentat d'obrir altres espais.

Quan se'ns retreu perseguir una arcàdia impossible, nosaltres estem convençuts que som una mica més aprop. Tot això ho hem intentat, no sempre sense dificultats, fer-ho sense caure en les desqualificacions personals, votant sempre amb la llibertat i els límits que ens han marcat el que enteníem que era el bé comú, i amb el convenciment que no hem entrat en el mercadeig polític dels rèdits personals o electorals. Amb aquesta convicció a voltes ens hem quedat sols juntament amb l'equip de govern en algunes mocions, altres sols amb l'oposició, i més cops dels desitjables sols sols; sols amb nosaltres mateixos.

Avui és l'últim ple de comiat i com a portaveus de l'assemblea volíem fer un comiat/valoració que fos polític i no personal. No obstant faré tres mencions:
He rumiat força si avui era escaient parlar de l'anomalia democràtica del meu darrera, però val la pena que quedi en l'acte d'avui la nostra màxima repulsa al que significa el transfuguisme i la seva utilització
La regidora Alamany va dir que la consciència del sr. Roman cabia en un pot de confitura; va exagerar. La seva consciència cap en un didal i encara només per cobrar com a regidor. En política, la legitima discrepància es resol amb propostes alternatives o amb la dimissió. Vostè no ha portat ni una moció a ple, ni una pregunta ni un suggeriment. Res. La seva rebequeria amb dret a vot, la seva auto representació per vanitat ha condicionat tota la legislatura i el futur del municipi. L'ús que s'ha n'ha fet del seu vot també. Quedi
per vergonya seva en l'acte d'aquest Ple.

Agrair també la disposició personal de tots el regidors en aclarir-me dubtes. Especialment al tres portaveus dels altres grups municipals. Amb alguns, per trajectòria política personal, he tingut diferències en els temps, amb altres gairebé des de sempre, i amb algun tinc la sensació que s'esforça en voler tenir-ne pel gust de ser enfant terrible ja grandet. No obstant, tots tres sempre s'han ofert per ajudar-me, i estic convençut que no sempre els ha estat fàcil. Avui és just dir-ho. També ha estat un aprenentatge.
Finalment tota la gent de L'Altraveu per fer possible aquesta aventura que tot just volem que comenci. A tots. Per ser-hi, per treballar, per donar sentit a la nostra tasca, per no deixar-nos sols, per fer la crítica oportuna i l'afalac just, i per la convicció que nosaltres dos, som necessaris -a L'Altraveu no sobra ningú-
però no imprescindibles.
I amb aquesta voluntat hem provat de deixar un poble millor que quan vàrem entrar.
Gràcies.

Ita Espinosa

Voldríem acomiadar-nos agraint a la gent que fa quatre anys i el passat 22de maig va votar L’Altraveu, perquè gràcies a ells, L’Altraveu i jo som aquí icontinuarem sent-hi.
Creiem que la presència de L’Altraveu ha servit per apropar l’ajuntamenta la ciutadania. Aquesta distància entre el carrer i la política municipal s’ha escurçat. No volem ser representants del poble sinó que volem ser portaveus del moviment polític i social de Castellar. Volem que la gent participi, opini; volem escoltar i compartir.
Creiem en la democràcia participativa i real, els municipis són l’escenari ideal per desenvolupar això mateix. Cal que els responsables polítics amb valentia i imaginació creïn els mecanismes pertinents perquè la ciutadania col·labori, nosaltres des de l’oposició apostarem perquè així sigui.
Els ciutadans de L’Altraveu hem tingut l’oportunitat de participar i de poder dir el que pensem i fem, potser no hem sabut prou, però creiem que vostès i els vilatans han entès el nostre
missatge.
Potser no se’ns ha fet molt de cas, però sabem el que volem sobre territori i medi ambient, mobilitat, urbanisme, habitatge, cohesió social, etc. I el més important, sabem com podem fer-ho; així ho hem demostrat.
Aprofitem també l’ocasió per oferir la nostra assemblea a les altres candidatures democràtiques que defensen el benestar de totes les persones i que no han obtingut representació en el consistori i als seus votants perquè participin i ens facin arribar les seves propostes i reflexions.

Ara tenim al davant quatre anys més per continuar fent poble i no esperar que ens el facin.