dimecres, 6 d’octubre del 2010

L’Obra Social Benèfica i el govern socialista

Ha trigat tres anys el nou govern local a reconèixer la funció social de l'Obra Social i Benèfica (OSB), entitat amb més de 80 anys de trajectòria. L’OSB neix a l’any 1928 amb la voluntat d’oferir un servei social al municipi de Castellar, i actualment és una Fundació que genera un important nombre de llocs de treball i també compta amb una important aportació de voluntariat. La qualitat del seus serveis, l'han convertit en un referent a nivell de país, com ho demostra el fet que se li hagin concedit les 71 places concertades que va sol•licitar l’anterior gerència amb l’objectiu de millorar l’estabilitat econòmica de l’entitat.

Els comptes de l’OSB s'han presentat anualment davant tots els grups municipals, però l’entitat sempre ha patit dèficit i d’això el govern actual ja n’hauria d’estar al cas, membres del PSC han format part del patronat en algun moment i van participar activament en la redacció del conveni que ha estat vigent fins ara, conveni que reflectia la necessitat que l’Ajuntament donés suport econòmic per garantir la viabilitat de l’entitat. També és evident, i ens consta, que tant el patronat com l’anterior gerència s'havien mostrat disposats a buscar millores i canvis per trobar l’estabilitat econòmica, però mantenint la qualitat del servei. L’any 2008 el govern socialista va decidir no contribuir econòmicament per eixugar el dèficit de l’OSB (que es trobava en una situació econòmica semblant a la d’ara) i això podria haver suposat un daltabaix molt important. Va ser la mort d’un resident que havia decidit deixar el seu patrimoni a l’OSB el que va salvar la situació.

En aquests moments la gerència està en mans del Consorci Hospitalari de Catalunya, i l’Ajuntament ha vist clar que calia fer-hi aportacions. És bo que s’opti per sanejar la situació econòmica, però just per això, cal també que entre tots puguem decidir quins són els objectius de l’OSB, quina ha de ser la vinculació amb el municipi i com ho fem per mantenir-ne la identitat.

És per això que considerem un despropòsit l'aprovació en solitari per part del govern d'un nou conveni amb l’OSB, sense haver-lo volgut discutir en profunditat. La resta de grups, van demanar que es retirés del ple per tal d’estudiar-lo amb deteniment, poder fer-hi aportacions i aprovar-lo amb una majoria més àmplia.
Sap greu que malgrat la petició reiterada de retirar aquest punt de l’ordre del dia del darrer ple, amb la voluntat d’aclarir exactament quin és el conveni que es portava al ple, s’hagi optat una vegada més per a aprovar-ho només amb els  10 vots socialistes. La dinàmica per la que opta aquest govern, genera cada vegada més enfrontament i desconfiança. Es presenten convenis rellevants pel municipi sense voluntat de discutir-los ni de consensuar-los, quedant la resta de grups amb la sensació de que ens volen aixecar la camisa. El govern socialista de Castellar no te voluntat d’explicar les coses clarament, i això és un dèficit democràtic que per desgràcia s’accentua cada vegada més.