dimarts, 11 de maig del 2010

L'habitatge a Castellar 2. La situació del lloguer.


A castellar, l’any 2009, el preu del lloguer d’un habitatge de 78 m2 de mitjana era de 716€/mes, mentre que el d’habitatges unifamiliars de 145 m2 de mitjana era de 985€/mes. El Pla Local d’Habitatge (PLH) indica que malgrat que hi ha un volum d’oferta elevat d’habitatge, els preus són una barrera important per poder accedir-hi, i calcula que com a mínim hi ha unes 242 llars excloses del mercat d’habitatge per tenir uns ingressos massa baixos. El PLH també estima que al 2008 hi havia uns 220 habitatges buits.
La millora de la situació que acabem d’exposar s’ha d’afrontar per diverses vies, i una d’elles és la incentivació del lloguer per tal d’aconseguir amb un mercat més ampli una disminució dels preus. En els darrers anys, l’administració ha posat sobre la taula una sèrie de mesures per incentivar als propietaris que posin habitatges en lloguer. Algunes d’aquestes mesures són facilitar assegurances de cobrament, per desperfectes i de garantia de defensa jurídica en cas d’impagament. A més també es garanteixen subvencions de fins a 6.000 euros per obres d’habitabilitat i l’accés a préstecs establerts per conveni amb entitats financeres. En alguns municipis l’ajuntament fa reduccions en el pagament de l’IBI pels qui posin els habitatges a lloguer o incrementa l’ajut econòmic per obres d’habitabilitat. Lògicament aquests habitatges s’hauran de llogar a un preus per sota dels de mercat, però com hem indicat amb unes garanties superiors als lloguers directes.
Així mateix, també hi ha ajuts per a la rehabilitació d’habitatges vells, tant per qüestions estructurals com per millores d’accessibilitat, per a la instal•lació d’ascensors, per l’adequació de xarxes elèctriques, de sanejament, de gas o de telecomunicacions.
A més de les campanyes informatives sobre els avantatges de realitzar el lloguer mitjançant aquesta via administrativa, per poder informar de manera directa a la població, per incentivar els propietaris i per agilitzar els tràmits cal que l’Oficina Local d’Habitatge jugui un paper central i sobretot tingui els recursos materials, econòmics i personals adients. L’administració local no ha de ser únicament una oficina de tramitació, ha de jugar un paper decisiu utilitzant aquelles competències que li són pròpies per incentivar la posada d’habitatges buits a lloguer. En la situació actual de crisi i tenint en compte el nombre de llars excloses del mercat d’habitatge, caldrà adoptar mesures diverses i imaginatives, i entre elles les que poden tenir un efecte més immediat són les que tenen com a objectiu incentivar el lloguer a preus assequibles.