divendres, 21 de maig del 2010

Can Bages, propostes mai escoltades





A:l'Ajuntament de Castellar del Vallès, en els assumptes sobrevinguts de la junta de govern del 9 de març de 2010 es va aprovar que es malmetessin uns 700m2 més de zona boscosa, i que es talés un centenar d'arbres més que corresponen a una zona qualificada en el pla parcial com a zona verda. Aquest fet s'afegeix a d'altres que ja hem denunciat, com el fet de reomplir una zona del costat del mas de Can Bages de deixalles i runa o també reomplir zones del torrent en la seva part alta ja que la superfície de les parcel·les es van ajustar més enllà de la riba del torrent.

Aquestes actuacions poc respectuoses i expansives sobre zones qualificades com a verdes són el resultat d'un projecte tècnicament molt deficient i aprovat sense les mínimes garanties tècniques ni mediambientals, que incomprensiblement van aprovar aquest ajuntament i el departament d’urbanisme de la Generalitat de Catalunya. El projecte de Can Bages s’ha dissenyat sobre uns plànols topogràfics que no representen correctament la realitat del terreny i això és el que ara ha provocat aquesta modificació; un desajust de 3 metres sobre el nivell del vial que es resolen malmetent entorn verd. Al llarg d’aquests anys ja hem denunciat diverses accions que s’han permès des de l’administració local que fan palès l’ús de la legalitat urbanística gairebé sempre afavorint els interessos privats.

Qui considera que no hi ha problema en fer l'actuació de la tala per arreglar el talús? Només un enginyer? Cap estudi mediambiental ni cap informe d'una persona o entitat qualificada per prendre decisions sobre impacte ambiental.

L'equip de govern i els partits que donen suport a construir el polígon de Can Bages mostren de manera evident molt poca sensibilitat per l'entorn del nostre municipi i cedeixen contínuament a les directrius de grups empresarials, actors privats que només vetllen pels seus interessos econòmics i juguen a especular amb el sòl. Recordem que cap d'ells ha estat mai a favor de fer un estudi d'impacte ambiental del projecte, essent aquest un requisit exigible a qualsevol projecte urbanístic actual.

L’Altraveu, vista la negativa del govern local d’aturar la innecessària construcció, es va assessorar amb urbanistes qualificats per plantejar la compactació del polígon mantenint l’edificabilitat. Aquesta proposta més respectuosa amb l'entorn natural no ha estat mai escoltada.