dilluns, 19 d’abril del 2010

Lliçons de democràcia?

Què diríem si en Montilla decideix, unilateralment, que no es realitzi una sessió parlamentària ordinària? O que aquest donés per suposat a tots els parlamentaris i parlamentàries per escrit, que l’activitat que realitza el Parlament està totalment supeditada a l’acció de govern?

Si això passés segurament hi hauria una contundent protesta des dels diversos grups parlamentaris, els mitjans de comunicació i fins i tot els membres del mateix govern. Una de les bases principals sobre la que se sustenta la nostra democràcia és la divisió de poders i, per tant, el reconeixement del funcionament autònom de cada un d'aquests: el legislatiu, l’executiu i el judicial. Segurament es tracta d’una de les primeres lliçons de l’assignatura “Educació per la ciutadania”.

Tothom ho té molt clar, però quan baixem al món local sembla que tot s'hi valgui; és l’exemple de Castellar del Vallès. L’equip de govern decideix que aquesta setmana no se celebri un ple ordinari sense comentar-ho amb l’oposició. L’alcalde ho comunica per escrit als regidors i regidores tot apuntant que si l’oposició vol introduir algun punt a l’ordre del dia que s’esperi al proper ple (això, sense haver-se exhaurit el termini que marca el ROM per presentació de mocions i preguntes). El que és més escandalós és que cap grup municipal, a excepció de L’Altraveu, qüestioni aquest funcionament que, com a mínim, podem qualificar d’anòmal.
Citem textualment les paraules de l'alcalde de Castellar:
"Vist que des de les diferents regidories no s’ha proposat temes per portar a aprovació del plenari d’aquest mes, un fet que ja s’havia produït amb anterioritat en alguna ocasió, hem decidit suspendre la sessió inicialment prevista pel dia 27 d’abril i us emplacem al ple ordinari del proper mes de maig que es realitzaria el dimarts 25” (Ignasi Giménez. 16 d’abril)
Qui té funció legislativa? A Catalunya la funció recau en les assemblees legislatives dels diversos nivells territorials (ple, parlament…), en el govern i en la societat civil (a través de la iniciativa popular). Cada quan s’ha de celebrar un ple ordinari? Segons l’article 42.1 del ROM de Castellar: “El ple té sessió ordinària, com a mínim, un cop al mes i sempre que hi hagi assumptes a tractar, excepte períodes de vacances i causes justificades, prèvia consulta a la Junta de portaveus”. Fins quan resta obert el plaç de presentació de punts a l’ordre del dia? També segons el ROM de Castellar, hi ha temps fins a una setmana abans de la celebració del ple ordinari. Per tant, tindríem temps de presentació de propostes fins al 20 d’abril.

Cap escletxa per justificar l’acció de govern i la falta de reacció de la resta de l’oposició.