dimecres, 3 de març del 2010

Ja ha arribat el circ









Aquests dies a diferents parts del poble hem pogut observar tot tipus de cartells enganxats als fanals anunciant l'arribada del circ. Al més pur estil de les desmesurades i agressives campanyes electorals dels grans partits, hem pogut observar una vegada més la manca de coherència del nostre equip de govern permetent aquest tipus de publicitat. Des de l'Altraveu ens preguntem en què es basen per considerar que un circ té més dret que un esplai, un grup de teatre o qualsevol altra entitat per empaperar el poble anunciant-se en qualsevol espai, mentre que els altres s'han de conformar amb els espais destinats per a aquesta finalitat.
Alhora, i com dèiem al començament, això ens ha recordat les campanyes electorals, on es malbaraten recursos i diners, sense cap respecte pel medi ambient, i tenint en compte que directament o indirectament aquestes campanyes les acaben pagant els contribuents. En aquest sentit, l'Altraveu va presentar una moció al ple passat on instàvem al parlament de Catalunya, que en l'aprovació de la nova Llei electoral catalana es tinguessin en compte diversos aspectes. El primer garantir la igualtat d'oportunitats per a tots els partits i candidats a l’hora de donar-se a conèixer i presentar el seu programa i propostes. En segon lloc, establir mesures de control, regulació i limitació de la despesa electoral, assegurar la transparència a la ciutadania de les diferents activitats electorals i els seus costos, establir condicions sobre els tipus de materials, productes i suports que poden usar-se en campanya per garantir el màxim respecte pel medi ambient i, finalment, ordenar i reduir l'impacte de la publicitat electoral sobre la via pública.
Amb aquesta moció, que CiU i PSC van rebutjar (ells diuen que s’ho estudiaran amb calma i acabaran fent el que les seves cúpules diguin), des de l'Altraveu buscàvem racionalitzar i frenar la dinàmica establerta pels grans partits a l’hora de bombardejar-nos a qualsevol preu amb la seva propaganda, de dubtosa eficàcia (dit sigui de passada) i d'elevat cost, tant econòmic com ecològic. La política i el circ, de vegades, poden anar de bracet, tot i que a la pràctica, només uns són pallassos de veritat.