dijous, 21 de gener del 2010

On és la gestió del Paisatge Cultural? (2)

La setmana passada vam parlar de l’absència de gestió del patrimoni cultural a Castellar. Vam fer una comparació amb espais on es gestiona amb encert el paisatge cultural i ara volem aprofundir en el que hagués significat per Castellar la preservació del Molí d’en Busquets.

La zona del Molí d’en Busquets, era un indret de Castellar amb més de 300 anys d’història, des de l’època del Mas Astafor fins als nostres dies. L’indret ha estat lligat al riu Ripoll i a la sèquia Monar i ha donat molts llocs de treball a ciutadans de la comarca al llarg de la seva història. En el Molí d’en Busquets hi convivien valors ambientals, històrics, paisatgístics i arquitectònics que feien del lloc un espai emblemàtic pels castellarencs i de força interès des de totes les vessants.

A l’agost de 2007 es van fer dos estudis arqueològics sobre el jaciment. Un va ser realitzat per l’empresa ECOESTUDIS Territori i mediambient S.A. i l’altre per DRACMA Arqueologia sccl. En ells es va concloure que el Molí tenia un fort valor històric i identitàri, un valor ambiental important (al l’entorn de Can Bages) i un valor arqueològic i arquitectònic indubtable. Segons els estudis l’indret estava malmès i s’havia de recuperar per esdevenir un espai potencial per al record històric.

A canvi d’això, l’equip de govern va autoritzar la destrucció total de l’antiga fàbrica sense tenir en compte cap criteri ni patrimonial, ni històric ni arqueològic, sense cap sensibilitat. Simplement ho va autoritzar per desconeixement absolut del seu valor i cedint, com sempre, a interessos especulatius de propietaris privats.

Aquesta gestió de l’equip de govern en l’àmbit cultural ens porta a creure que no tenen tècnics especialitzats en gestió cultural i capacitats per assessorar correctament els nostres dirigents. En el cas del Molí d’en Busquets, Castellar tenia un patrimoni cultural important que l’equip de govern ha dilapidat sense cap contemplació. Nosaltres creiem que des de la regidoria de cultura no s’està duent a terme CAP actuació en aquest sentit i no es té CAP criteri a l’hora de prendre les decisions que afecten aquest àmbit. S’ha creat un consell de cultura per informar què es farà a la festa major o a la fira d’entitats, i s’ha construït un monument a la memòria històrica sense cap mena de consens. Nosaltres creiem que això NO ÉS una política cultural de veritat. Castellar segueix tenint un patrimoni cultural important. Esperem que la ineficiència i el desconeixement no tornin a ser una excusa per seguir malmetent i dilapidant la nostra cultura.