diumenge, 17 de maig del 2009

Programari lliure: cap a la democratització de l'informàtica


En el darrer ple, a proposta de L’Altraveu, es va aprovar per unanimitat una moció a favor de promoure la instal·lació de programari lliure a l’ajuntament. El programari lliure, conegut genèricament com GNU/Linux, és aquell que la llicència no és de propietat. Sota un nou concepte de llicència anomenada Llicència Pública General (GLP) es té la llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit; la llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies, és a dir, el lliure accés al codi font, que és un requisit ; la llibertat de redistribuir còpies; la llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, amb la mateixa llicència GPL, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar.
Són molts els organismes oficials i les administracions públiques que cada cop fan el pas per anar substituint les llicències de propietat que requereixen molts diners en pagar-les i que no permeten desenvolupar aplicacions pròpies, per programes i sistemes operatius basats en el programari lliure. Al nostre entendre, aquest pas cap un sistema no privatiu, permetrà a mig termini estalviar diners a l’administració, dissenyar unes aplicacions informàtiques a la mida de les necessitats i no dels grans monopolis informàtics, i permetrà triar a l’usuari amb quines eines es vol relacionar amb l’administració.
El programari lliure és eficient, estable, gairebé sempre gratuït, necessita ordinadors menys potents per funcionar, millora la seguretat de les dades que ha de custodiar l’administració pública i té una amplia distribució en català.
Amb aquesta moció es reconeixen els avantatges econòmics, tecnològics, socioeconòmics i culturals del programari lliure i pensem que es fa un pas important cap a una veritable democratització de l’informàtica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fabulós!

visca en Richard Stallman!

l'H!