divendres, 6 de febrer del 2009

Irregularitats al Molí d'en Busquets

imatge del dia 21-7-08

La Regidoria d’Urbanisme de l'Ajuntament de Castellar hauria de vetllar pels valors ambientals, històrics i arquitectònics del municipi.

El juliol de 2008 en adonar-nos que al Molí d'en Busquets s' hi estava fent una important tala d'arbres, hi havia una intensa activitat de tractament de runa i aportació exterior de terra, vàrem consultar l'expedient d'aquestes obres per saber sota quina llicència s'estava actuant. L’únic permís vigent era el d’obra menor. A finals de mes vàrem presentar una instància a l'Ajuntament demanant l’aturada de les obres fins que no hi hagués tots els permisos en ordre. No enteníem per què l'Ajuntament permetia la tala d'arbres i aquella aportació exterior contínua de terres amb la que van tapar uns horts existents i van modificar totalment els perfils del terreny de la zona.

L'Ajuntament aleshores diu que fa una inspecció visual de l'estat de les obres i que "els moviments de terres són els propis generats per l'obra d'enderroc" i que "els arbres i els horts es troben dintre de la propietat i per tant formen part de la pròpia actuació que s'està realitzant a la parcel·la".

No veient clares les justificacions de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament, el 4 d'agost de 2008 informem a l'Agència Catalana d'Aigua i l’Agència de Residus de Catalunya. El 8 d'agost presentem una denúncia a la policia local amb les matrícules dels camions que porten terra al Molí i l'11 d'agost adrecem un expedient al Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i al mateix Ajuntament de Castellar per denunciar, una vegada més, les irregularitats argumentant que "El pla general imposa precaucions al desenvolupament urbà d'aquesta àrea, tot i que el reconeix com a espai urbà. Així indica que cal ordenar l'edificació, que cal urbanitzar i que les activitats han de ser de menys impacte que les precedents".

El mateix dia, l'Ajuntament diu haver rebut un informe de la policia local, on posa de manifest que hi ha moviments de terres amb camions de procedència desconeguda. És a partir d'aquest informe que els serveis tècnics de l'Ajuntament efectuen una altra inspecció, i en data de 21 de novembre es decideix obrir un expedient de protecció de la legalitat a la immobiliària i a la propietària del terreny per obres no emparades en llicència d'una tala d'arbres i moviments de terres.

No pot ser que només s'actuï quan es fan denúncies a la policia o a la Generalitat.Tot el que exposem ens serveix per constatar que la Regidoria d'Urbanisme de l’Ajuntament té poc control de les obres que es fan al municipi i això possibilita la degradació i pèrdua d'espais, que (privats o no) tenen valors ambientals, històrics, arquitectònics que caldria preservar abans de deixar-los alegrement (o confiadament) ens mans de grans interessos privats. Si anem a remolc a l’hora de fer complir la legalitat o vetllar pel patrimoni comú, estem venuts.