dijous, 17 d’abril del 2008

El patrimoni artístic també és important

Les pintures que decoraven la sala de plens de l’antic ajuntament, ara casal d’entitats, al carrer Major, estan en greu perill de deteriorament. Aquestes obres d'artistes locals grafien fets històrics com ara els aiguats (Alfons Gubern 1916-1980), coses del poble com ara l'hospital (Raimon Roca 1917) o el caràcter industrial de Castellar (Lluís Valls Areny 1927-2007). En aquests moments es troben gairebé desprotegides en una sala on quan plou es mullen i sense que sigui clar el futur que els espera.

El grup municipal de L’Altraveu en el darrer Ple municipal vam fer una pregunta a l’equip de govern demanant quines són les previsions que tenen respecte a les obres de l’edifici, que té una façana molt maca i ben restaurada però que té greus problemes estructurals a l’interior, i sobre la protecció de les esmentades pintures murals.

Segons el regidor d’urbanisme no hi ha cap idea clara ni sobre l’ús ni sobre les actuacions que cal fer en l’edifici. Des de l’any 2006, amb l’anterior equip de govern, s’estan fent només pedaços a la teulada i apuntalant sostres per garantir la seguretat.

L’edifici se segueix deteriorant i per això als baixos no deixen que s´hi reuneixin les entitats, degut als moviments que té l'estructura. Les pintures estan tapades només amb uns cartrons, tot esperant que es decideixi quin és l’ús que ha de tenir l’edifici i que hi hagi pressupost per arranjar el que des de fora no es veu.

Des de L’Altraveu defensem que els elements culturals i artístics de la vila no tenen perquè quedar relegats a un segon pla i reclamem que es faci el necessari per preservar-los i que no es perdin per sempre.